Batterijen van mobiele telefoons die minder snel leeg raken en die hittebestendiger zijn en elektronische apparatuur die minder snel warm wordt en daardoor beter presteert. Het kan straks door toepassing van een in Enschede geproduceerd nieuw materiaal: flexibele keramiek.
Twentse investeerders steken samen 4,2 miljoen euro in Eurekite, de bedenker en producent van dit materiaal, dat onder de merknaam Flexiramics zal worden verkocht. Met een investering door Demcon kan het spin-off bedrijf van de Universiteit Twente in Enschede een productielijn laten bouwen.
Eurekite werd in 2015 opgericht door de Spanjaard Gerard Cadafalch, die aan de UT promoveerde op de ontwikkeling van keramiek. De in het nano-instituut MESA+ nieuw ontwikkelde grondstof wordt onder meer gebruikt in mobiele telefoons, lithium-ion batterijen, elektronica voor auto’s en olie- en gassensoren.Batterijen langer mee
“Onze flexibele keramiek zorgt voor een snellere afvoer van hitte uit bijvoorbeeld mobiele telefoons”, legt operationeel directeur Bas Kerkwijk (49) uit. “Batterijen zijn daardoor minder snel leeg. Als je video’s afspeelt op de telefoon wordt die snel warm en verliest de batterij snel aan kracht. Onze flexibele keramiek, die in een dun laagje op printplaten wordt aangebracht, zorgt voor een snelle afvoer van die hitte waarmee ook wordt voorkomen dat apparatuur oververhit raakt en in brand vliegt.”
Bron Bewijs